top of page

Brusselse initiatieven voor Oekraïne

Hoe zetten Brusselaars zich in voor de Oekraïense slachtoffers van de oorlog Oekraïne - Rusland?

Brussel kan als hoofdstad van België veel betekenen voor mensen in nood. De genomen initiatieven in Brussel bewijzen dat des te meer. De Brusselaars staken de handen uit de mouwen en hebben verschillende soorten acties op poten gezet. Onderstaande oplijsting van succesvolle initiatieven in Brussel kunnen motiverend en inspirerend werken. Daarnaast kan het een leidraad zijn en een ‘good practice’ over wat werkt om Brusselaars te mobiliseren voor een goed doel. De lijst is samengesteld door eigen ervaringen in Brussel, tips van professionals als Nathalie Vancamp die project coördinator is bij Brussels Expo, online research en interviews met Brusselaars.

Hoop en steun bieden door protesten en steunmarsen aan mensen in nood

Op 6 maart ging door Brussel de vredesmars ter ondersteuning van het Oekraïense volk. De organisatie Promote Ukraine ging met zo’n 5.000 mensen de straat op om hun steun te betuigen en hun eisen te stellen. Na interviews met enkele jonge Brusselaars bleek dat het niet voor iedereen een evidentie was om deel te nemen aan de mars. Dit door het dubbele, soms hypocriete, gevoel die ze krijgen doordat er al veel vluchtelingen in België zijn die uit verschrikkelijke omstandigheden komen die nooit steunbetuigingen of voorkeurs-behandelingen gekregen hebben. Wel benadrukken ze dat het een het andere niet moet uitsluiten.

Ruime plekken ter beschikking te stellen om donaties te ontvangen

Nathalie Vancamp zorgt voor een goede coördinatie van de donaties aan Brussels Expo. Er zijn 20 tot 30 vrijwilligers die volgens een systeem de donaties ontvangen, sorteren per type product en verzamelen op paletten die vervolgens per vrachtwagen de avond zelf naar Oekraïne rijden. Ze benadrukt dat het van belang is om een ruime plek te hebben waar de donaties gesorteerd kunnen worden. Voor de organisatie in Brussels Expo werden in het wildeweg donaties gebracht naar de Oekraïense ambassade, waar al snel plaats tekort en handen tekort bleken. Er is tijd voor elke agenda om de donaties te leveren, want Brussels Expo staat 7 op 7 en 12 uur per dag paraat.

Vluchtelingen een veilige plek aanbieden

De aanmelding om een gastgezin te zijn voor Oekraïense vluchtelingen gebeurt op gemeentelijk niveau, zo ook in Brussel. Via het Bruzz- interview met Wendy en Alexander wordt duidelijk hoe het koppel uit Ganshoren zich voorbereidt op de komst van een jong Oekraïens gezin. Ze maken een zolderkamer instapklaar voor het gezin van vier door twee uitklapbedden, speelgoed en een tv te voorzien. Wendy, tevens ook een studente aan de VUB, vertelt dat het gezin erg gelijkt op dat van hen aangezien ook zij twee kinderen hebben. Ze zegt dat het evenzeer hun gezin had kunnen zijn dat hulp nodig had. Alexander is zelf op 13-jarige leeftijd gevlucht van Oekraïne en benadrukt het belang van een warm ontvangst in een ander land. Tot slot zegt Alexander dat een goede organisatie het samenwonen kan laten slagen tot een knus en gezellige bedoeling.

Op de vraag hoe het gaat met hen en het Oekraïens gezin, lezen we dit antwoord:

“Heel goed! Zo dankbaar dat Vadym en Irina bij ons zijn! We kunnen het heel goed met elkaar vinden! Onze kinderen spelen samen alsof ze neven en nichten zijn van elkaar. Elina en Solomia gaan zelfs al naar school! Ons huis is gevuld met liefde, leven en gezelligheid!”

Event voor het goede doel in Brussel

Aan het Atomium in Brussel werd een benefietfestival georganiseerd onder de naam ‘UnitedForUkrain’. Er is €100,000 ingezameld door het open-air goede doel event met 4.000 aanwezigen. Twee Brusselse studenten, Eva en Juliette, aanwezig op het event en vertellen hartverwarmend over de sfeer die er heerste. “Het hele Atomium was belicht met blauwe en gele lampen onder de letter ‘United For Ukraine’. Er werd een minuut stilte gehouden en een Oekraïense vrouw zong het volkslied. Hierna volgde een daverend applaus en kippenvel” zegt Eva. Juliette zegt het gemakkelijker te vinden om mensen in nood te steunen door evenementen als deze die niet ver van haar leefwereld verschillen. De gemiddelde leeftijd was rond de 20 jaar en trok voornamelijk studenten naar ons monument. Het toegangsticket was €15, maar doordat het integraal naar Oekraïne ging stoorde het de studenten niet om dat eraan te geven.

De basis van bovenstaande initiatieven is de mensen bereiken, informeren, motiveren om te helpen

De Brusselaars mobiliseren en motiveren om te helpen voor Oekraïne doe je door sensibilisering via gemeentelijke website, de stedelijke website, sociale media en andere kanalen. Door het bezoeken van de 19 Brusselse, gemeentelijke websites werd duidelijk dat de meerderheid van de websites een post heeft over hoe de burgers kunnen helpen met een duidelijk formulier voor gastgezinnen. Enkele gemeenten vallen uit de boot en hebben geen duidelijke communicatie voor de burgers van hun gemeente. Desondanks reikt de federale overheid de middelen aan om goede communicatie te voorzien. Of de gemeenten de gehanteerde informatie niet gebruiken of de federale overheid niet genoeg ondersteunt laten we in het midden, maar de Brusselse gemeenten hebben aan de alarmbel getrokken. Daardoor is er nu een cöordinatiecomité samengesteld wat hopelijk resulteert in geïnformeerde, Brusselse burgers.

bottom of page